The eye of beauty

17.12.09

The eye of beauty - Το Μάτι της Όμορφης

Σε λίγες μέρες (27 Δεκεμβρίου), κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη του ανελέητου βομβαρδισμού των Παλαιστινίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τότε, με άθλιες καιρικές -εκτός των άλλων- συνθήκες, μπήκε στο αποκλεισμένο έδαφος της Γάζας, πριν από οποιονδήποτε ξένο, ακόμα και δημοσιογράφο, ένα κλιμάκιο Ελλήνων ακτιβιστών της ειρήνης. Ένας εξ αυτών, είναι ο συγγραφέας Νίκος Κλειτσίκας, που από κοινού με τον οπερατέρ του ΜΕΓΚΑ, Μανώλη Δημελλά, πήγαν πριν από λίγες μέρες και στον καταυλισμό των Παλαιστινίων στο Λίβανο. Μια τεράστια εστία ντροπής για την ανθρωπότητα.
Το μεσανατολικό (παλαιστινιακό), είναι ένα ζήτημα με τη μεγαλύτερη ίσως δημοτικότητα, παγκοσμίως, αλλά συγχρόνως, άγνωστο. Μια παντελώς, άγνωστη ''πράξη'' του παλαιστινιακού δράματος εκτυλίσσεται, εδώ και 61 χρόνια, στους καταυλισμούς των 300-400 χιλιάδων Παλαιστινίων, στο Λίβανο.
Υποτίθεται ότι τελούν υπό την προστασία του ΟΗΕ στις αραβικές χώρες, αλλά στην ουσία "τελούν" σε άθλιες συνθήκες "επιβίωσης"! Συνθήκες στις οποίες τους επιβάλλει το κράτος του Λιβάνου, με μεγαλύτερη επιτυχία από αυτήν που επιβάλλουν στους ομοεθνείς τους οι Ισραηλινοί, στην Παλαιστίνη. Συνθήκες εγκλεισμού και ασφυξίας ενός λαού, σε στρατόπεδα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία μετακίνησης, η ελευθερία της εργασίας και της ιδιοκτησίας. Τα στρατόπεδα αυτά, δε θα 'ταν υπερβολή να τα χαρακτήριζε κάποιος "στρατόπεδα συγκέντρωσης", καθώς ποτέ δε θα ξεχαστεί από τους λαούς του κόσμου, η άνανδρη σφαγή γυναικόπαιδων από τον Αριέλ Σαρόν, το 1982, στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα.
Στους Παλαιστινίους του Λιβάνου, απαγορεύεται η άσκηση 70 διαφορετικών επαγγελμάτων. Το ποσοστό των ανέργων φτάνει στο 60%, ενώ το 70% ζει με 1 δολάριο την ημέρα. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαντλείται σε 30 "κέντρα υγείας", 1 γιατρό για 10.000 άτομα και 35 δολάρια το χρόνο για τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες κάθε Παλαιστίνιου πρόσφυγα -χρήματα που διατίθενται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Στους ασφυκτικούς αυτούς καταυλισμούς, όπου δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, "στραγγαλίζονται" στην καθημερινότητά τους, περιπλανήθηκαν οι δύο δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Ain al -Hilweh (Eye of Beauty)-Το Μάτι της Όμορφης, όπως ονομάζεται ένας καταυλισμός 50.000 κατοίκων. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 25 λεπτών, προϊόν της δεκαήμερης παραμονής εκεί των Κλειτσίκα και Δημέλα, αρχικά το Μάιο και μιας ακόμη τριήμερης επίσκεψης, τον περασμένο Νοέμβρη. Δύο άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με εμπειρική "διατριβή" στο παλαιστινιακό. Ο Μανώλης Δημέλλας αξιοποίησε στο έπακρο τις τεχνικές και πρακτικές διευκολύνσεις, που του παρείχε το ΜΕΓΚΑ και ο Νίκος Κλειτσίκας, μέλος του συνδέσμου ελληνοπαλαιστινιακής φιλίας την εμπειρία από τις επανειλημμένες επισκέψεις στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, της Συρίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, έχουν ζητήσει τη συμμετοχή του ντοκιμαντέρ τους, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής

No comments: